Vedd észre!

Az otthon négy fala között zajló erőszakról a legtöbb esetben csak akkor értesülünk, mikor már megtörtént a tragédia. Pedig az erőszak, legyen fizikai vagy lelki, minden esetben nyomokat hagy maga után. 

Ezért az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával Vedd észre! jelmondattal társadalmi célú kampányt indítottunk a kapcsolati erőszak ellen. Segélyszervezetünk célja, hogy gyakorlati segítséget nyújtson fiataloknak, szülőknek, gyerekeknek abban, hogy minél hamarabb észrevegyék, ha valami nincs rendben a családban, az adott kapcsolatban. Célunk, hogy minél hamarabb felismerhető legyen ez az ezerarcú szörny, minél hamarabb lehessen lépni, kilépni az adott helyzetekből és az erőszakhoz vezető csapdák elkerülhetőek legyenek.


A bántalmazás arcai

A kapcsolati erőszakról nincs egységes definíció. Nehéz meghatározni, mert nagyon széles skálán mozognak azon cselekedetek, amiket kapcsolati erőszaknak mondhatunk. 

Kapcsolati erőszak = Az ezerarcú szörny csapdájában

A szörny arcai között vannak egyértelműen értelmezhetőek, mint például agresszív, erőszakos magatartás olyan személyek között, akik ismerik egymást, és valamilyen kapcsolati viszony összeköti őket. A kapcsolati erőszakban mindig jelen van valamilyen hatalmi viszony is, melyben megjelenik a szidalmazás, zaklatás, megfélemlítés, érzelmi és anyagi zsarolás, pénzügyi függőség kihasználása, fizikai, szexuális, lelki erőszak.

Milyen arcai vannak még? Féltésből eredő szabadságjogok korlátozása, látszólag a gyerekek érdekeit szolgáló cselekedetek elvárása, amit a másik amúgy nem szeretne megtenni. De megjelenik udvarlásnak álcázott teljes kontroll kialakítása, hamis köntösbe bújtatott szülői, nemi szerepek számonkérése, kikényszerítése formájában is.

Fontos tudni, hogy a kapcsolati erőszaknak lehet érintettje férfi, nő és gyermek egyaránt. Az egyes bántalmazási formák általában együtt jelentkeznek.           

Amikor az erőszak fajtáiról beszélünk, megkülönböztetünk szóbeli (verbális), testi (fizikai), lelki, szexuális és gazdasági erőszakot. Amit nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy senkinek, semmilyen körülmények között nincs joga ahhoz, hogy erejével visszaéljen, hogy valamilyen konfliktust erőszakkal oldjon meg, hogy a másikat olyan dologra kényszerítse, amit ő nem akar megtenni. Az erőszak nem lehet megoldási alternatíva.

Amikor visszatekintünk egy kapcsolati erőszak kialakulásra, sokszor nagyon jól elkülöníthető folyamatokat találunk benne. Gyakran már a kapcsolat elején az udvarlási időszakban is megjelenek a vészjósló jelek, amire oda kell figyelni.


Figyelmeztető jelek

Vedd észre, szállj ki időben!

Amikor bántalmazásról beszélünk, először mindenkinek az jut eszébe, hogy valaki ver egy másik embert, agresszív cselekmények sorozata történik, nagy kiabálásokat lehet hallani. Egy családon vagy kapcsolaton belül még nehezebb ezt látni, hiszen elvileg olyan emberek között zajlik a bántalmazás, akik valaha szerették egymást. Olyan emberek között, akik nap mint nap együtt élnek, egy szobában alszanak, gyerekeik vannak, együtt mennek el nyaralni. Ha kapcsolati erőszakról hallunk, legtöbben csak annyit reagálunk, hogy "ha nem tetszik egy kapcsolat, akkor miért vannak még együtt". Bár ennyire egyszerű lenne...

Bántalmazásról beszélünk akkor is, amikor valakit folyamatosan sértegetnek, fenyegetnek azzal, hogy megverik, vagy elhagyják. Bántalmazás az is, amikor valakit eltiltanak kedvenc tevékenységétől, munkájától vagy attól, hogy barátaival, barátnőivel kapcsolatot tartson. Bántalmazás az is, amikor valakit a gyerekével zsarolnak – "Ha elhagysz, elvetetem tőled a gyerekeidet". Bántalmazás, amikor valakit folyamatosan hibáztatnak, vagy teljes kontroll alatt tartanak - megnézik kinek, mikor telefonált, meg kell adnia az elektronikus levelezésének, illetve közösségi oldalának jelszavát, hogy minden mozzanatát követhessék.   

Figyelni kell az apró jelekre. Könnyebben ki lehet lépni egy kapcsolatból, ha még időben sikerül felismerni az árulkodó jeleket. Egy bántalmazással teli kapcsolat tönkreteszi a testet és a lelket egyaránt. Egyre nehezebb lesz kilépni a kapcsolatból, ahogy telnek a hónapok, évek. Az idő múlásával egyre nehezebb az újrakezdés, egyre több minden köthet az adott kapcsolathoz (egzisztencia, hitel, gyerekek, munkahely), miközben maga az élet egyre elviselhetetlenebbé válik.   

Nézz szembe a valósággal!

Nagyon nehéz egy kapcsolatból kilépni, változtatni, segítséget kérni. Sokan azt gondolják, minden magánügy, ami a kapcsolaton belül történik. A változtatást az is nagyban megnehezítheti, hogy az erőszakot hatalmas szégyenérzet követi. Ezért inkább tűr a bántalmazott, csak ki ne derüljenek a szörnyű dolgok. Sokan abban reménykednek, hogy az idő majd megold mindent. Sajnos ez igaz, de nem biztos, hogy jó irányba haladnak majd az események.

Sok bántalmazott reménykedik, hisz valamiben, ami arra sarkallja őket, hogy ne lépjenek.

Nézzünk néhány példát:

„Biztos azért vágott pofon, mert megérdemeltem. Ha jól fogok viselkedni, nem lesz baj.”   

Az agresszivitás nem megengedett eszköz arra, hogy problémáinkat, nehézségeinket megoldjuk. Azt látjuk, hogy ha elcsattan egy-egy pofon, abból sajnos elég hamar több is lesz. Hol ezért, hol azért. Ez az eszköz nem elfogadható.

„Megérdemeltem, hogy kiabált velem. Nem volt kedvem a szexhez, illetve ahhoz, amit ő akart. Tudom egy nőnek fontos, hogy teljesítse párja kívánságát. Máskor jobban figyelek erre.”

Ön nem egy szexuális segédeszköz, amit a másik fél kedvére használhat. A partnerség, kölcsönösség a szexualitásban is érvényes. Nem lehet Önt olyasmire kötelezni, amit Ön ellenez, amihez nincs kedve.

„Elnézést kért megint, amikor részegen nekem esett. Ha iszik, előfordul. Ez most nem gyakori, kibírható.”

Az embernek mindig felelősséget kell vállalnia tetteiért. Nem lehet mentség a drog vagy az alkohol. Ilyen állapotban is teljes felelősség terheli az embert a cselekedeteiért. Ezek az esetek többnyire sűrűsödni szoktak, nem pedig megszűnni.

 „Amióta házasok vagyunk, a barátnőimet egy héten egyszer hívhatom. Akkor is szereti tudni, miről beszélünk. Érthető, ő a férjem, most már az övé vagyok.”  

Az elején csak a kapcsolatait szabályozza be, később megszabja, kit hívhat, megnézi, mi van a táskájában, kivel tart kapcsolatot a közösségi oldalakon. A párkapcsolat nem jelenti azt, hogy le kell mondania saját életéről és mindent meg kell osztania a párjával.

Felkészülni és cselekedni!

Nagyon sokan akkor lépnek ki - vagy próbálnak meg kilépni - a kapcsolatból, amikor már nincsen más lehetőség, mert valamilyen életveszélyes szituáció alakul ki. Ezen esetekben a bántalmazott mindent hátrahagyva menekül el otthonról. Gyakran minden hivatalos okmány nélkül, pénz nélkül, tervek nélkül. Nem tudja mi lesz a következő lépés, hol fogja tölteni az éjszakát. Lelkileg összetörve, fizikailag bántalmazva, fáradtan, sokszor éhezve, a teljes reménytelenségben találja magát, amit  még elviselhetetlenebbé tesz az, ha a gyermek a bántalmazónál maradt.

Nehéz ilyet mondani vagy leírni, de fel kell készülni azokra a helyzetekre, amikor lehet, hogy menekülni kell. Érdemes egy menekülési tervet készíteni. Sok kapcsolatban lehet előre látni a jeleket, hogy megint baj lesz.

Ha teljes kontroll alatt tartja a párja, térképezze fel azokat a helyzeteket, ahol - ha csak néhány percre is  - de kettesben tud lenni valakivel, vagy egyedül mehet el valahova. Írjon levelet vagy rövid üzenetet, hogy bajban van, és építsen ki egy segítő kapcsolatot. Ez lehet a boltban egy pénztáros, a fodrásza, orvosa vagy gyermeke tanára.

Legyen összekészítve egy csomag, ha menni kell, amiben van egy kis pénz, ruhanemű, hivatalos okmányok vagy azok másolatai. Ha otthon ezt nem tudja elrejteni, helyezze el valaki másnál, ahonnan könnyen el tudja hozni.  


  • Honnan kaphatok segítséget?

Ha bajban van, kérjen segítséget rendőrségtől, családsegítő szolgálattól, az orvosától vagy egy olyan személytől, akiben megbízik, akiről tudja, hogy nem árulja el Önt a bántalmazónak.  Amennyiben azonnal ki kell lépnie a bántalmazói kapcsolatból, hívja a 06 80 20 55 20-as telefonszámot. Segítséget kérhet a gyermekjóléti szolgálatoktól is, amelyek minden településen megtalálhatók. Az önkormányzat pontos címet és telefonszámot tud adni. Ne féljen, ha gyermeke van, és el kell menekülnie otthonról, vannak olyan intézmények (krízisközpont, családok átmeneti otthona), ahol fogadni tudják Önöket, és a gyermeket nem fogják Öntől elvenni. Sőt, ezeket az intézményeket azért hozták létre, hogy Ön gyermekével biztonságos helyre kerülhessen. 

Hogyan tudok segíteni?

Ne legyen közönyös, ha családjában, szomszédságában arra utaló jeleket lát, hogy valakit bántalmaznak. Ajánlja fel segítségét, biztosítsa bizalmáról a bántalmazott felet. Ugyanakkor az is fontos, hogy ne Ön akarja egyedül megoldani a helyzetet, ezt minden esetben hagyja szakemberre.

Amennyiben gyermekbántalmazásról van tudomása, névtelen jelzéssel is élhet gyermekjóléti szolgálatok felé.

Videó

Hírek

4. alkalommal indították el a Vedd észre! elnevezésű kampányt, mely a bántalmazó kapcsolatban lévőket, másrészt azok környezetének, ismeretségi körének a figyelmét szeretné felhívni arra, hogy van kiút.
Egyedülálló akcióval jelent meg Budapest több forgalmas pontján az Ökumenikus Segélyszervezet a Nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján.
„Az otthon négy fala között zajló erőszakról a legtöbb esetben csak akkor értesülünk, mikor már megtörtént a tragédia, pedig az erőszak, legyen fizikai vagy lelki, minden esetben nyomokat hagy maga után. Vedd észre, ha valami nincs rendben, hogy ne legyen túl késő!”

Partnerek