Futópad a Budapesti Víz Világtalálkozón

Dátum: 
2013. október 09.

Az ENSZ vezetői, a világ országainak miniszterei, hercegek, professzorok továbbá ismert hazai és nemzetközi közéleti személyiségek is csatlakozhatnak a magyar segélyszervezet szemléletformáló akciójához. Nem kell nagy távolságot megtenniük a Budapesti Víz Világtalálkozóra érkező prominens résztvevőknek az előadótermektől a szabad téri színpadig, ha csatlakozni kívánnak az Ökumenikus Segélyszervet „Te meddig mennél el egy pohár vízért?” című figyelemfelhívó akciójához. 

A nemzetközi konferencia helyszínén, a Millenárison felállított futópados installáció azon országok lakóinak vízért folytatott napi küzdelmére szeretné felhívni a figyelmet, ahol komoly gondot okoz a mindennapokban a tiszta ivóvízhez jutás. A szervezet munkatársai egy futópadot és vízzel teli kannákat visznek az akciók helyszínre, melynek segítségével azt kívánják szemléltetni, hogy (például) egy dél-etióp lány, asszony napi 10-15 kilométert is megtesz gyalog, 20 liter vízzel a hátán, hogy legyen a családjának aznap vize. A futópadon két marmonkannával gyalogolva bárki kifejezheti a világon élő, súlyos vízproblémával küzdő emberek iránti szolidaritását.

A két évvel ezelőtt, az Afrika-szarva országait érintő súlyos szárazság idején indított szemléletformáló akció mára számos hazai oktatási intézményben és több országos fesztiválon szerepelt nagy sikerrel. A futópadon gyalogolt már Kovács Koko István, a segélyszervezet jószolgálati nagykövete, később pedig, az egyik koncertje előtt Bebe, a Back II Black együttes frontembere is csatlakozott a felhíváshoz. Az ország több pontján szervezett különféle fesztiválokon is megjelenő szemléletformáló akció futópadján egymást váltották az önkéntes vízhordók, így ezidáig több százan fejezték már ki szolidaritásukat. A résztvevőkről gyaloglás közben fénykép készül, melyet a Segélyszervezet facebook oldalán oszt meg, hogy még többekhez juthasson el az információ. A szemléletformáló akció szorosan kapcsolódik az Ökumenikus Segélyszervezet Dél-etiópiai segélyprogramjához. A milliókat sújtó aszály idején megkezdett munka során menekülttáborokban élőket támogatott, illetve több ezer ember valamint több ezer háztáji életben maradását biztosítva kutakat tisztított meg, miközben munkát is adott a helyieknek, s Gayo település iskoláját adománnyal is segítette a szervezet.

Az Ökumenikus Segélyszervezet azt reméli, hogy a világtalálkozóhoz kapcsolódó különböző kulturális események sorában is érdekes program lesz a külügyminisztérium felkérésére a rendezvényen megjelenő figyelemfelhívó akciójuk, s hogy az itt felállított futópadon a világ minden tájáról érkező több mint 1200 külföldi és hazai prominens résztvevő közül néhányan a legismertebbek közül is megtesznek néhány métert.

Projektek

  • 2012-ben etiópiai segélyprogramunkhoz kapcsolódóan egy szemléletformáló akciót is indítottunk: egy futópad segítségével bárki megtapasztalhatta, milyen, amikor egy kis vízért kilométereket kell gyalogolni…
Címkék: